Tanfolyamok

Dunaújvárosi Babahordozó Klub

2014. október 31. péntek 10-11 óra


Elöl hordozás tanfolyam

jelentkezés alapján

 

Háton- és csípőn hordozás tanfolyam

2014. október 29. szerda 15 óra

2014. október 30. csütörtök 15 óra

 

Jelentkezés

A tanfolyamokra, és a Maszatkaland kreatív foglakozásokra előzetes bejelentkezés szükséges.
e-mail: info@csoppkendo.hu
telefon: 20/534-65-23

Online jelentkezés

Friss képek a galériákból
 
 

A hordozás ortopédiai szempontjai

Ha ortopédiailag helyes hordozástechnikáról van szó, az első és legfontosabb dolog, amit általában elmondunk, hogy a helyes hordozás során a baba lábai "béka pózban" vannak. Vagyis a baba combjai egymással kb 90-110 fokos szöget bezáró terpeszben vannak, térdei pedig felhúzva és behajlítva. Így fejlődik a legoptimálisabban a csípője.

Hogy a guggoló-terpesztartás megvalósulhasson, a kendő szárait térdhajlattól-térdhajlatig kell húzni. (Ezért sem megfelelő a hagyományos kenguru, mert azokban nem lehetséges a békapóz, a baba lábai lógnak, csak ágyékrészen van megtámasztva.)

Békapóz

A megfelelő terpesz mellett nagyon fontos a hát és a fej életkornak megfelelő megtámasztása is!
 

A csípő fejlődése

A csípő fejlettsége a csecsemő megszületésekor még nem tökéletes.  A csípőizület vápája az újszülött esetében a combcsont 2/5-ét takarja, míg felnőtt embernél legalább a 3/5-ét. Emiatt instabilabb a combfej helyzete a tokon belül, és fennáll a veszély, hogy az kicsúszik (luxatio csípőficam). A csípőficamra való hajlam genetikailag örökölhető. A luxatio akkor fordul elő, ha az izületi vápa a tokon belül túl meredek és lapos (csípő dysplasia). Ezzel együtt elmondhatjuk, hogy újszülöttkorban a vápa nem lehet túl meredek, hanem még nem fejlődött ki teljesen. A megfelelő nyomás a csontokra ezek növekedését idézi elő, és gyorsítja fel. A csípőn, terpeszben való hordozás éppen ezt a megfelelő nyomást gyakorolja a csípőizület csontozatára. 1981-ben Dr. J. Büschelberger ajánlja először kifejezetten hordozókendő használatát, mint csípőficamot megelőző, ill. gyógyító eszközt.

OLVASNIVALÓ:

Dr. E. Fettweis cikke a babák és a kisgyerekek kendőben vagy más hordozóeszközben való hordozásáról.

 

 A hát

A csecsemő kilenc hónapon keresztül az anyaméhben teljesen görnyedve helyezkedik el. A gerinccsigolyák tehermentesítését a magzatvíz illetve a méh biztosítja. A háti gerinc dupla S-formája csak a kisbaba motorikus fejlődésével alakul ki. A gyermek legelőször megemeli a fejét, ezzel fejlődik a nyaki gerinc görbülete kifelé, Utána képes megtartani a hátát. Ahogy a totális görbület kezd kiegyenesedni, a gyermek már tud ülni, amikor pedig álló helyzetbe kezdi húzni magát, derékgörbülete fejlődik.Ez a fejlődés nagyjából egy évet vesz igénybe.

A kendőben való hordozás tehát megfelel a gyermek testtartásának, amennyiben a kendő szorosan a csecsemő testéhez és a hordozóhoz simul, és nem kényszeríti őt egy természetellenes testtartásra. A hordozókendő alkalmazkodik a testi fejlődés aktuális szintjéhez.

 

A lábcsontok fejlődése

A csecsemő első életévében a testfelépítése úgy fejlődik ki, hogy alkalmas legyen a csípőn való hordozásra. Sípcsontjának görbülete és a talp fogóreflexe akkor fejlődik vissza, amikor járni kezd. Miközben a gyermeket a csípőn hordozzuk, láthatjuk, hogy ez a görbület javít a megtámasztáson. A fogó-kapaszkodó reflexszel együtt, amit a talp érintésével is elő tudunk hívni, a sípcsont görbülete alakítja ki a csípőn hordozott gyermek képét, és bizonyítja azt, hogy az evolúció során a csecsemő testfelépítése a hordozás céljára fejlődött ki. A csecsemő aktívan segíti a hordozást kapaszkodásával, amit megerősít, ha érdekes tárgyra figyel fel, vagy hordozója hirtelen mozdulatot tesz.