Tanfolyamok

Dunaújvárosi Babahordozó Klub

2014. október 31. péntek 10-11 óra


Elöl hordozás tanfolyam

jelentkezés alapján

 

Háton- és csípőn hordozás tanfolyam

2014. október 29. szerda 15 óra

2014. október 30. csütörtök 15 óra

 

Jelentkezés

A tanfolyamokra, és a Maszatkaland kreatív foglakozásokra előzetes bejelentkezés szükséges.
e-mail: info@csoppkendo.hu
telefon: 20/534-65-23

Online jelentkezés

Friss képek a galériákból
Didymos Iris karikás kendő 1 évessel

Didymos Olaf, 2 hónapos baba

 
 

Gyakori kérdések a babahordozásról

"Kap levegőt a kendőben?"

Kap! :)

Tapasztalatból tudom, hogy az emberek hamar képesek pánikba esni, ha egy háton kendőben szundikáló babát látnak, akinek a feje szinte ki sem látszik a kendő öleléséből... Akik nem ismerik a hordozókendőt, nem próbáltak még megfelelő eszközben hordozni, azok valamiért azt gondolják, hogy a ránk kötött kisbaba esetleg nem kap megfelelően levegőt.

Persze szó sincs ilyesmiről, a baba oxigénellátottsága a kendőben is teljesen jó, sőt, a babakocsiban utazó babákkal ellentétben a hordozott babák nem az autók által kibocsátott szmogban alszanak, hanem fölötte, a friss(ebb) levegőn.

A hordozott csecsemők megfelelő oxigén-ellátottságát tudományos kutatás is alátámasztja. (Nem volt szignifikáns különbség a hordozott és babakocsiban tolt babák oxigén-ellátottsága között.)

Cardiorespiratory Stability of Premature and Term Infants in Infant Slings

 

Azért van néhány ajánlás, amit jó, ha szem előtt tartunk:

» az alvó gyerek fejére csak egy kendőréteget helyezzünk

» hordozás közben kerüljük a sok ruhát, ne öltöztessük melegen

» hideg időben kabát alatt hordozzunk, anyaga legyen légáteresztő

» az anyagok jó, ha vegyszermentesek a baba körül

» ne dohányozzunk hordozás közben....

 

"Nem terheli meg a kisbaba gerincét?"

Remo Largo prof. dr., svájci gyermekorvos véleménye: "Nem, ellenkezőleg. Egy jól megkötött hordozókendőben nem lehet betegre hordozni egy egészséges gyermeket. Nincs egy kísérlet sem, amely ezt bizonyítaná. Előnyös az anyához való közelség , és a terpeszben lévő lábacskák pozitívan hatnak a csípőízület fejlődésére. A kendő képes minden hordozási helyzetben a gyermek anatómiai felépítéséhez igazodni. Nem lehet összehasonlítani a kendőt a babát rossz tartásban tartó kengurukkal."

A kisbaba gerincének azzal teszünk a legjobbat, ha megtámasztjuk a számára megfelelő fiziológiás helyzetben. Fontos, hogy olyan hordozóeszközt válasszunk, amely a baba gerincének természetes "C" ívét megtartva támasztja meg azt. Figyeljünk rá, hogy a kendő ölelje körbe a baba hátát, és arra is, hogy megfelelően szoros legyen a kötés. Mikor elég szoros a kendő? Akkor amikor láthatóan minden szegése feszes, és már nem tudunk rajta szorítani anélkül, hogy kényelmetlenné ne válna.  

 

"Sír a kendőben, mit tegyek?"

Az, hogy a kisbabánk sír a hordozóban, nem jelenti azt, hogy maga a hordozás, a testközelség nem tetszik neki. Számos egyéb oka lehet, hogy miért hallatja a hangját:

» melege van; ne öltöztessük túl a babát, ha hordozni szeretnénk, mert a kendő eleve 1-2-3 réteg plusszt jelent, és az anyuka teste is melegíti a babát.

» éhes, szomjas - főleg kisebb babáknál jellemző, hogy az anyamell közelében újra szopizhatnékjuk támad:)

» tele a pelus

» fáradt, de ki kell adnia a feszültséget; a babák nem tudnak úgy elaludni, hogy feszültek - mint ahogy mi felnőttek sem. De míg mi leülünk egy jó pohár bor mellett megbeszélni a problémáinkat, a baba csak sírással és mozgással tudja levezetni a feszültségét. Ne vegyük ki rögtön ha sír - kivéve persze ha egyéb nyilvánvaló oka van a sírásának. Általában 5-10 perc sírdogálás után - ha kijött a feszültség, megnyugszanak, és elalszanak.

 

"Nem káros a hordozás a hordozó személy gerincére?"

Nyilván a hordozás minden gerincre megterhelést jelent. Ezért jó korán kezdeni, már a kisbaba első heteiben, amikor még könnyű a pici. Ez felépítő edzés a gerinc számára. Az első hónapokban legtöbben elöl hordozzák babájukat. Amikor nehezebb lesz a baba, általában 5-7 kiló körül, legkésőbb 6 hónapos korában, ajánljuk a háton hordozást. Ez a legegészségesebb hordozási módszer a hordozó szempontjából. A gyermek jól lát, van mozgási lehetősége, és ezt nagyon élvezi. Ha 5-7 kilósnál nagyobb gyermeket hordozunk elöl, hosszú távon megterheli a gerincet és a medencealapot.

Fontos, hogy az egyvállas hordozásnál, pl egyszerű csípőn hordozásnál váltogassuk a vállakat.

 

"Mennyi ideig hordozhatom a babámat?"

Újszülöttkortól 2-3 éves korig, vagy akár még tovább.

A baba első hónapjaiban általában napi sok órát tölt az anyukáján, majd ahogy nő, kúszni, mászni, menni kezd, a hordozási igénye folyamatosan csökken.

Egy két éves gyerkőcnél általában már csak betegségnél és közlekedésnél kerül elő a kendő. De mindenki addig hordozzon, ameddig Neki és a babának is jó élmény :)

 

"Nem kényeztetem el?"

Nem! A kisbabák veleszületett, természetes igénye a testközelség. Mit érez a magzat az anyaméhben? Az anyukája szívdobbanását, kellemes ringatózást, meleg ölelést. Miért kellene a megszületése után rögtön nélkülöznie ezeket a számára igen fontos dolgokat? Egy újszülöttnek ezek jelentik a biztonságot, így a babahordozás nem elkényeztetés, hanem egy alapvető szükséglet kielégítése. És tapasztalatból mondom, hogy ez a csodálatos hordozós időszak sajnos túl gyorsan elillan. Fél éves kortól, ahogy beindul a csecsemők mozgásfejlődése, egyre többször kéreckednek le, az 1 éves születésnap környékére pedig még inkább csökken az Anya hátán eltöltött órák száma. Úgyhogy használjuk ki, és vegyük Őket fel, amikor csak kérik...

 

"Meddig használható a hordozókendő?" 

Egy jó minőségű kendő a hordozós kor végéig, 3-4 éves korig teljes biztonsággal használható. Ha nagyobb gyerkőcöt viszünk a hátunkon, érdemes többféle kötést kipróbálni, hogy megtalálhassuk azt, amiben számunkra legideálisabb a súlyelosztás. 

 

"Kocsiból kiszállva hogyan kössem meg a kendőt, hogy ne lógjon le a vége a földre?"

 A kendő végeit a térdünk közé szorítva megoldható, hogy egyáltalán ne érjen le a földre, én azonban azt gondolom, hogy semmi baja nem lesz a hordozónak, ha a végei leérnek. A kendő végeivel nem érintkezik közvetlenül a baba, az maximum a mi derekunkon fut körbe, vagy a csomóból lóg lefelé. Nyilván ne a legnagyobb sártócsa közepén álljunk neki kötni, de egy kis portól semmi baja nem lesz a hordozónak. :) Ha pedig sűrűn kell az utcán kötnünk, akkor néhány naponta kimoshatjuk a kendők végeit a csap alatt.