Tanfolyamok

Dunaújvárosi Babahordozó Klub

2014. október 31. péntek 10-11 óra


Elöl hordozás tanfolyam

jelentkezés alapján

 

Háton- és csípőn hordozás tanfolyam

2014. október 29. szerda 15 óra

2014. október 30. csütörtök 15 óra

 

Jelentkezés

A tanfolyamokra, és a Maszatkaland kreatív foglakozásokra előzetes bejelentkezés szükséges.
e-mail: info@csoppkendo.hu
telefon: 20/534-65-23

Online jelentkezés

Friss képek a galériákból

Gypsymama gézkendő, belül körülkötött kötés, újszülöttel

19 hónapos, Zara Nike
 
 

Mei tai

A mei tai egy kínai eredetű hordozóeszköz, magyarul kötős (kötözős) kenguru néven ismert, de semmiképpen sem összekeverendő a hagyományos kenguru babahordozókkal!

A mei tai egy általában négyszögletes alakú body részből, és hozzá kapcsolódó négy pántból áll. A body rész általában két-három anyagrétegből készül, a külső valamilyen dekoranyag. 35-40 cm széles, ez biztosít megfelelő terpesztartást a gyerkőcnek. A body teteje lehet ívelt, vagy egyenes, ez utóbbihoz általában kapucnit, alvócsuklyát varrnak, hogy az elalvó gyermek fejét meg tudjuk támasztani. A body részhez kapcsolódik 2 vállpánt (kb. 120 fokos szögben kapcsolódik a body részhez, és 8-10 centi széles), amelyek azon a részen, ahol a hordozó személyhez érnek, párnázottak. Van továbbá 2 derékpánt is, amelyek szintén lehetnek párnázottak, de ez nem szükségszerű, hiszen ide nem nehezedik akkora súly, mint a vállrészre. A pántok anyaga általában vászon, vagy sávolyszövet.

Mei tai variációk

• Kendős mei tai - Léteznek olyan mei tai-oik is, amelyek vállpántjai (és maga a body rész is) hordozókendőből készülnek, így jóval szélesebbek, mint a hagyományos mei tai pántok. A hordozókendő anyagnak köszönhetően ölelősebbek, puhábbak, ideálisabb tartást biztosítanak a gyerkőcnek, mint a hagyományos társaik.

• Állítható terpeszszélességű kendős mei tai - Az állítható terpesznek köszönhetően néhány hónapos kortól akár 2-3 éves korig is használható. Vannak olyan darabok is, amelyeknél a body magasságát is állítani lehet, ezzel még inkább a baba méreteihez tudjuk állítani az eszközt.


 

Hogyan?

A mei tai-okkal hordozhatunk elöl, csípőn és háton is. Arra viszont itt is figyeljünk, hogy az elöl hordozás súlyhatára 5-7 kiló, ezután javasolt hátra kötni a babát. Csakúgy mint a hordozókendőnél, itt is fontos, hogy a baba szorosan a hordozó személyhez simuljon, a mei tai pedig körülölelje és megfelelően tartsa a hátát/fejét.

Videók:

Elöl hordozás

Háton hordozás 

Háton hordozás lexi twist befejezéssel

Háton hordozás magasra kötött babával

 

Mikortól?

Akkortól javasolt a használatuk, amikor a gyerkőc már magától ül és a terpeszének nagysága is megfelelő a body szélességéhez. (Kivételek a kendő anyagból készült mei tai-ok, ezekkel könnyebben megvalósítható az optimális terpesz.)

 

Meddig?

A jól megvarrt, megfelelő anyagú mei tai-okban akár 20 kilóig is hordozhatjuk gyermekünket.

 

Előnye?

Használatuk könnyebben megtanulható, mint a hordozókendőké, a pántok segítségével mégis pontosan a hordozó személy méreteire igazítható. Olyan szülőknek ajánlom, akik valamiért ódzkodnak a hordozókendő és a karikás kendő használatától, de a gyermeküknek meg szeretnék adni a hordozás örömét.

 

Hátránya?

Nem használható újszülött kortól. Kötéstechnikák tekintetében jóval kevesebb a lehetőség a hordozókendőkhöz képest. A vállpántjai hosszúak, ami csakúgy, mint a kendőnél zavaró lehet. Ebben az esetben szóba jöhetnek a formázott csatos hordozók.

 

Milyet?

Ma már számtalan típus kapható, könnyű elveszni a hatalmas választékban. Javaslom, hogy ha lehetőségünk van rá, mindenképpen próbáljuk ki vásárlás előtt (tanfolyamon, babahordozó klubban), hiszen csupán képek alapján nehéz eldönteni, hogy melyik típus a legmegfelelőbb számunkra. Fontos továbbá az is, hogy ne aukciós oldalakon ismeretlen készítő által árult, olcsó, de kétes minőségű mei tai-t vásároljunk, hiszen a kisbabánk egészségéről és biztonságáról van sz! 

A teljesség igénye nélkül íme az itthon kapható mei tai-ok listája:

Lana

Liliputi

Bamberoo OC 

Belin

Tündérputtony

Mákvirág

Gremese

Bora

Hunbaba