Tanfolyamok

Dunaújvárosi Babahordozó Klub

2014. október 31. péntek 10-11 óra


Elöl hordozás tanfolyam

jelentkezés alapján

 

Háton- és csípőn hordozás tanfolyam

2014. október 29. szerda 15 óra

2014. október 30. csütörtök 15 óra

 

Jelentkezés

A tanfolyamokra, és a Maszatkaland kreatív foglakozásokra előzetes bejelentkezés szükséges.
e-mail: info@csoppkendo.hu
telefon: 20/534-65-23

Online jelentkezés

Friss képek a galériákból5,5 éves nagytesó 2 hónapossal, gypsymama gézkendő
 
 

Nagyobb gyermek hordozása - meddig hordozzunk?

A szövött hordozókendőt újszülött kortól, akár 3-4 éves korig (vagy néha még tovább) használhatjuk.

Az első hónapokban a hordozott csecsemő a nap nagy részében anyukája-apukája mellkasán pihen. Eleinte alig pár perc ébrenlét után álomba ringatja az ismerős ütemes hintázás, ahogy az anyuka tesz-vesz, majd ahogy nődögél, egyre több időt tölt ébren, nézelődéssel.

Nagyjából 3 hónapos kor körül a kisbaba egyre többet szeretne látni a világból, már nemcsak a mama puha mellkasán pihenne, hanem érdekli az Őt körülvevő világ is. Ilyenkor érkezik el a csípőn- és háton hordozás ideje, ahonnan a kisbabánk mindent jól lát.

Fél éves kor körül, amikor a kisbaba kúszni, majd mászni kezd, még inkább kinyílik előtte a világ, és a hátunkon eltöltött idő csökkenni kezd, de még mindig erősen igénylik a testközelséget.

Az első szülinap környékén, ahogy a kisgyermek járni kezd, még tovább csökken a hordozóban töltött órák száma. A gyerkőc "kirepül" a biztonságos fészekből, de ha fáradt, nyűgös, fáj valamije, biztosan itt fog vigaszt keresni.

Ez az időszak nehezebb lehet, hiszen egy-egy séta alkalmával a gyermek akár többször le-fel kéredzkedhet. Ilyen esetekre ideális lehet pl. egy egyszerű csípőkötés kendővel, vagy egy karikás kendő, amiből könnyen és gyorsan kivehetjük a gyerkőcöt.

2 éves kor környékén már talán többet van a kendő a táskában, mint a hátunkon, de nagyon hasznos segítség lehet, ha egy nagy játszóterezés után a gyerkőc elfárad, és esze ágában sincs hazagyalogolni. De jól jöhet akkor is, ha sietős dolgunk van, és nem érünk rá megállni minden kavicsnál, és pitypangnál. :)

3-4 éves korra a napi szintű hordozás már nem jellemző, de vannak olyan esetek, amikor szintén jó szolgálatot tehet egy hordozóeszköz.

Például, ha

- beteg a gyermek

- hosszabb kirándulásra megyünk

- ha séta közben elfárad

- ha elirigyli a kistesótól :)

- tombol a dackorszak (Az ismert és biztonságot adó kendőben visszatalálhat saját magához menthetetlennek tűnő dacreakciójából. )

- ... és mert jó móka! :)