Tanfolyamok

Dunaújvárosi Babahordozó Klub

2014. október 31. péntek 10-11 óra


Elöl hordozás tanfolyam

jelentkezés alapján

 

Háton- és csípőn hordozás tanfolyam

2014. október 29. szerda 15 óra

2014. október 30. csütörtök 15 óra

 

Jelentkezés

A tanfolyamokra, és a Maszatkaland kreatív foglakozásokra előzetes bejelentkezés szükséges.
e-mail: info@csoppkendo.hu
telefon: 20/534-65-23

Online jelentkezés

Friss képek a galériákból

gypsymama gézkendő

6 hónapos Gergő
 
 

Szövött hordozókendők

A hordozókendő olyan szövött textil, amelynek anyaga és szövése alkalmas arra, hogy kényelmesen, biztonságosan, és ortopédiai szempontból megfelelően hordozzuk benne a kisbabánkat újszülött kortól akár 3-4 éves korig is.

 

Hogyan?

» Saját videók:

 

» Számtalan kötésvideó ITT.

 

Mikortól?

A hordozókendőt újszülöttkortól használhatod, akár már a kórházban is. Fontos azonban, hogy a gyermekágyas időszak alatt fokozottan ügyelj a terhelésre, az Apuka is nyugodtan vegye ki a részét a hordozás csodájából. :)

 

Meddig?

A jó minőségű hordozókendők felső súlyhatára általában 18-20 kiló, szóval akár 4-5 éves gyerkőcöket is biztonsággal hordozhatunk benne, ha igényli.

 

Előnye?

●  Ez az egyetlen hordozóeszköz, amely a baba születésétől kezdve (sőt, már várandósan is -ld. pocaktartó kötések) egészen a hordozós kor végéig, 3-4 éves korig használható. ●  Számtalan módon megköthető, elöl, csípőn és háton is, így mindenki megtalálhatja a számára legkényelmesebb kötést. ● A fix méretű, varrott hordozókat egy átlagos szabvány szerint készítik, így nem minden baba-mama párosra passzolnak tökéletesen. Ezzel szemben a hordozókendő pontosan illeszkedik a hordozó személyre és a babára is. Nemcsak hordozásra, hanem függőágynak, hintának ia használható, és egy kirándulás alkalmával is sokmindenben a segítségünkre lehet (plédként, takaróként, diszkrét szoptatást segítve). Nem foglal nagy helyet.

 

Hátránya?

Helyes, biztonságos és kényelmes használata precizitást, némi gyakorlást igényel. A több méternyi anyag megkötés közben leérhet a földre.

 

Milyet?

Hatalmas, és egyre bővülő hordozókendő választékkal találkozhat a magyar piacon az, aki kendőt szeretne vásárolni. A nagy választék, sok információ között könnyen el lehet veszni, képek és leírások alapján pedig nehéz kiválasztani a számunkra legideálisabb hordozókendőt. Ebben is segítséget nyújthat a tanfolyam, ahol különböző márkájú és méretű kendőket próbálhatsz ki, vagy akár hosszabb távra ki is kölcsönözheted.

A teljesség igénye nélkül álljon itt az itthon is kapható szövött hordozókendők listája:

 Lana

Didymos

Girasol

Hoppediz

Storchenwiege

Natibaby

Zara, Jade (Ellevil)

 

 _____________________________________________________________________________

● M i l y e n  a  j ó  h o r d o z ó k e n d ő ?

 

» szövés

 A hordozókendők szövése igen fontos szerepet játszik a kényelemben.

A leggyakrabban használt szövéstípus a hordozókendőknél a keresztsávoly. A keresztsávoly-szövésnél két láncfonalon fut keresztbe fölötte-alatta egy vetülékfonal, valamint a szomszédos szál eggyel el van csúsztatva, így a kötéspontok átlósan helyezkednek el. A sávolyszövésű anyag, a szövésnek köszönhetően diagonális irányban rugalmas, lágyabb fogású, simulékonyabb és kevésbé gyűrődik. Az ilyen szövéssel készült kendők egyszínűek vagy csíkosak (keresztben vagy hosszában).

Az anyagukban mintás hordozókendők (tehát amire nem a szövés után festik a mintát) jacquard szövésűek.

Léteznek vászonkötéssel szőtt kendők is, ezek azonban hordozásra kevésbé alkalmasak, mivel a kendő merev, átlósan sem rugalmas, nehezen vagy egyáltalán nem követi a baba és a hordozó személy testét.

 

» anyaga

A hordozókendők anyaga sokféle lehet, de a leggyakrabban pamutból készülnek. Ezek a kendők könnyen kezelhetőek, erősek, és alkalmasok a kényelmes és biztonságos babahordozásra.

Ugyanakkor tudni kell, hogy a pamuttermelés az egyik legnagyobb környezetkárosító eljárás. A világon használt permetezőszerek 11 százaléka, a rovarölőszerek 25 százaléka a gyapotföldekre kerül. Pedig a világ termőterületeinek csak 2,5 százalékán termesztenek pamutot, kiváltképpen Kínában, az USA-ban, Indiában és Pakisztánban. És itt növekszik a mérgezés és balesetek száma is: nem csoda, ha meggondoljuk, hogy egy gyapotföldet egy szezonban 8 - 25 alkalommal kell permetezni, és hogy gyakran védekezés nélkül kerülnek ki ezek a vegyszerek a földekre. Ráadásul szüret előtt még vegyszerekkel lombtalanítják a gyapotot, hogy gépekkel lehessen szüretelni a pamutot. A rengeteg elhasznált vegyszer maradványai megtalálhatóak aztán a hordozókendőkben is.

A megoldás a biopamut kendők váráslása lehet. A biopamut soha nem érintkezett vegyszeres növényvédő szerekkel. Szigorú szabályok szerint történik a biotermelés. Már a magoknak biológiailag tisztáknak kell lenniük, nem szabad hogy genetikailag vagy vegyszeresen manipulálva legyenek, műtrágyát nem használnak, a föld termékenysége és egészsége fontos tényezők. A növényeket szerves trágyával táplálják, és kézzel aratnak.

Léteznek kevert anyagú kendők is (gyapjúval, kenderrel, lennel, selyemmel, bambusszal), amelyek igazi különlegességek a hordozókendők piacán.

 

» mérete

Fontos, hogy olyan hosszúságú kendőt válasszunk, amellyel minden kötést meg tudunk kötni, amit szeretnénk. A legtöbb szövött hordozókendő 65-70 cm széles, ami ideális ahhoz, hogy nagyobb gyermeket is hordozzunk benne.

Ideális esetben a hordozókendők mérete a mosás utáni állapotra vonatkoznak, így nem fordulhat elő, hogy egy 440 cm-es (minőségi) kendőből néhány mosás után  alig 4 méteres kendőnk lesz. Ugyanakkor van olyan magyarországi, bababoltokban kapható kendő, amelynél sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy mosás után 20-40 centivel rövidebb lehet. Ezért ebből érdemes a leghosszabb méretet választani, hiszen inkább legyen hosszabb, és tekerjük körbe magunkon mégegyszer, minthogy éppen rövid legyen a használni szeretett kötéstechnikához.

Milyen hosszú kendőt válasszak?

Mielőtt kendőt vásárolunk, érdemes átgondolni, hogy ki fogja használni, és milyen kötéseket szeretne vele kötni.

Ha anyuka és apuka is használni szeretné a kendőt, akkor nyilván a nagyobb méretű szülő méreteit vegyük figyelembe. Ha viszont túl nagy a különbség, (például 2 méteres, 110 kilós apuka, és 160 centis 50 kilós anyuka), akkor anyuka legalább kétszer még magáracsavarhatja a kendő szárait, hogy ne húzza a földön... Ilyen esetben érdemes talán két kendőre, vagy egyéb megfelelő hordozóeszközre beruházni. De az is megoldás, hogy a nagyobb mértetekkel rendelkező hordozó szeméy lemond bizonyos kötéstechnikákról, és azokat használja, amiket a rövidebb kendővel is meg tud kötni.

A kötések közül vannak egészen rövid kendőt igénylőek, (egyszerű háti kötés, egyszerű csípő kötés, hulahopp), ezekre legtöbbször 310 cm-es rövid kendő megfelelő.

A kötések nagyrészéhez aztán általában egy 420-460 cm körüli kendő elegendő egy átlagos testalkatú anyukának, de vannak hosszabb kötés igénylő kötések is, amikhez esetleg nagyobb (460-480 cm) kendő kell.

Kendővásárlás előtt, ha lehet, mindenképp próbáld ki, hogy a Te testalkatodhoz mekkora kendő kell.

Általában elmondható, hogy a ruhaméret, és az optimális kendőhosszúság így függ össze:

36-os ruhaméretig: 440 cm-es kendő

40-es ruhaméretig: 480 cm-es kendő

44-es ruhaméretig 520 cm-es kendő

Ezek a kendőhosszúságok a hosszabb kendőt igénylő kötésekhez (körülkötöttek) is használhatóak.

Ha bizonytalan vagy a kendő hosszúságát illetően, keress meg nyugodtan, és segítek kiválasztani az optimális kendőt számodra.


» vastagsága

Azt, hogy milyen vastag egy kendő a fonal vastagsága és a szövés sűrűsége határozza meg. Hordozókendők esetében az ideális a vékony szállal, sűrűn szőtt kendő, ezek ugyanis megfelelően tartanak, puhák, "omlósak", könnyű velük csomót kötni, ugyanakkor elég vastagok ahhoz, hogy ne vágják a hordozó vállát.

Sokan gondolják, hogy nyárra ideálisabb egy vékonyabb kendő, ami jobban szellőzik. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy többet veszítünk egy vékony kendővel a kényelem szempontjából, mint amennyit nyerünk, hiszen a vékony kendők már rövid távon is vágják, húzzák a hordozó személy vállát. Nyáron próbáljunk olyat kötéseket használni, amiknél csak egy kendőréteg van a baba hátán.

 

» festése

A hordozókendők festése kétféleképpen történhet: az egyik esetben a kendőt festetlen szálakból szövik, és az elkészült kendőt festik be nagy kádakba áztatva. A másik esetben a már megfestett fonalakból szövik meg a kendőt. Vannak olyan kendők is, amelyeket egyszínűre szőnek, a mintát pedig utólag rányomják.

Bárhogyan is színezik, fontos, hogy a felhasznált festék lehetőleg vegyszermentes legyen, hiszen a kendő folyamatosan érintkezik a baba bőrével, sőt, fogzás idején szívesen rágcsálják azt. A biopamut kendők jellemzően vegyszermentes festéssel készülnek, így nem káros sem a baba, sem a környezet számára.

 

» szegése

Vannak kendők, amelyek szegés nélküliek, és vannak egtyszer ill. kétszer beszegett kendők. Mivel a kényelmes hordozás egyik kulcsa a szegések feszességében rejlik, így olyan kendőt válasszunk, ami legalább egyszer, de legjobb ha duplán, be van szegve.

Vannak olyan hordozókendők (pl. a Lana kétoldalas kendői), amelyeknél az alsó és a felső szegés más-más színű, így megkönnyíti a kezdő kendőzők dolgát.

 

» középjelzés

Nagy segítség, hogy ha a kendő közepén, a szegésénél van egy középjelző címke, így csak végig kell húzni a kezünket a szegésen és máris megvan a kendőnk közepe, még akkor is, ha az 5 méter feletti.

A legtöbb forgalomban lévő kendőnek van középjelzése, de ha olyan kendőt vásárolsz, amiben nincs, mindenképp érdemes varrni bele.

 

» a kendő vége

A hordozókendők vége lehett csapott, vagy egyenes.

 

» ára

A hordozókendők ára a néhány ezer forintosól a több tízezer forintosig terjedhet, ez azonban nyilván nem véletlenül van így. Ha meg szeretnél róla győződni, hogy valóban hatalmas különbségek lehetnek az olcsóbb és a drágább, de csúcsminőségű kendők között, gyere el egy tanfolyamra, vagy kölcsönözz a különböző minőségű és márkájú kendők közül, hogy a saját bőrödön tapasztalhasd meg. :)


 

 

 

A hordozókendők kezelése:

 

Ahhoz, hogy a hordozókendőnk sokáig puha, finom tapintású legyen, érdemes odafigyelni néhány dologra a kezelésével kapcsolatban.

Néhány tisztításra vonatkozó tanács:

 

- mosógépben színtartóan általában 60°C-ig moshatóak, de nem szükséges 40°C-nál magasabb hőfokon mosni őket, csak ha valami extrém folt kerül rá (mosás előtt minden esetben nézzük meg a kendő címkéjét, mert márkánként eltérő lehet a mosási javaslat)

- ne használjunk optikai fehérítőt tartalmazó mosóport és fehérítőt

- mivel a kendő a baba bőrével érintkezik, érdemes vegyszermentes mosószert választani (pl. mosódió)

- ne használjunk öblítőt, met a kendő csúszós, rossz tapintású lesz - az öblítő helyére öntsünk ecetet

- szárítás előtt húzzuk ki hosszában a kendőt

- vasalni lehet, de nem szükséges - vasalással puhíthatjuk a kendőt

 

A kendők "betörése":

Ha új hordozókendőt vásárolunk, eleinte kemény, merev tapintású lehet. A használat során azonban hamar megpuhul, "betörik", finom ölelős lesz. Van azonban néhány ötlet, amivel még hamarabb phává tehetjük a hordozónkat:

- fonjuk be a kendőt (videó itt)

- üljünk/feküdjünk a kendőre

- hagyjuk, hogy a gyerekek 'gyömöszöljék'

  fonott kendők fonott kendők